nuffnangs ads

Saturday, 2 January 2016


Menu Harini ...πŸšπŸ—πŸ˜
Harini Tergerak hati nak buat nasi ayam..g pon kat dpo da dh bhn2nya..so tercipta lah rini nasi ayam miss sue ..!!
sbb pa nasi ayam miss sue ek?? sebbnya bhn2  ceq men cmpak2 ja..simple jer kan huhuh😊..rasanya emmmmπŸ˜—πŸ˜—πŸ˜—boleh la..hahah...Selamat mencuba....☺️v



Nasi Ayam Miss Sue..
By:Miss Sue

Bahan sup ..
(dibahagi 3 bhgian untuk ayam,sup,nasi)
(Bahan bertanda* Dibland)
*1 ketul halia-sbesar ibu jri
*1 biji bwng merah besar
*1/2 Labu bwang putih
*3 sudu bsar mnyk masak
4 sekawan-bnga cengkih.buah pelaga,bungalawang.kulit kayu mnis.
garam secukup rasa..
Hiasan tuk sup..πŸ‘‡
 Daun sup ,daun bawang n bwng goreng
(ikut ska nak buh bnyak mna)
Bahan Untuk ayam n sup
-Tumis bhan yg dibland tdi.. ( x perlu ltak mnyk sbb bhn dibland dh ada mnyk) msk hingga naik bau &  hingga warna keperangan.. 
-masukan garam, ayam... biar aym hnya separuh masak , angkat n toskan...
sup yg berbaki  dibahagi tuk sup n nasi..
Bahan nasi..
3 pot beras dicuci bersih..
2 hlai Daun pandan
1 sudu kcil serbuk kunyit
-masukan smua bhan n sup yg tdi..
-1 ruas sup 
(Sukat mngunakan jari telunjuk )
Latk dlm rice cooker n tngu sehingga masak...

Bahan Ayam 
1 ekor ayam
(Bahan bertanda*Di blend)πŸ‘‡
*1 ketul halia-sbesar ibu jri
*1 biji bwng merah besar
*1/2 Labu bwang putih
*3 Btang serai
*1 sudu besar serbuk jintan manis
*1 sudu besar serbuk ketumbar
*3 sudu besar minyak masak
*9 sudu kicap manis
*garam & gula secukup rasa...
-Setelah di blnd smua..msk smpai pekat..
-ttup api
-lumurkm pda aym..
-stelah siap berlumur..masukakn ker dalam oven dgn suhu 180-200..bakar selama 45-1jm..@sehinga Masak..

Bahan Cili..
5Tangkai cili padi
3 tangkai cili merah
3ulas bwang putih
gula,garam,cuka 
secukup rasa
-blend smua bhn n msk hingga pekat..

BAhan hiasan
-Daun salad
-tomato
-Timun
-carrot&kobis sagat


No comments: